Skala Ostrości

logo-3-(9).png


W sklepie Będzie Piekło oferujemy naprawdę OSTRE rzeczy!

Aby ułatwić naszym drogim Klientom poruszanie się wśród nich i sprawić, że wybiorą oni produkty dla siebie odpowiednio palące, przy większości opisów znajduje się Skala Ostrości Ostrożerców.

Jest to stworzona przez nas skala subiektywnego poczucia ostrości, bazująca na odczuwaniu ostrości przez PRZECIĘTNEGO, polskiego konsumenta :) Stworzyliśmy ją porównując między sobą różne produkty w sklepie. Nie jest więc doskonała, bo bazuje na naszych odczuciach. W ciągu wielu lat prowadzenia sklepu Będzie Piekło przekonaliśmy się dogłębnie, że doznania naszych Klientów czasemi różnią się od naszych (nie mówimy tutaj oczywiście o bardzo skrajnych różnicach). Najbardziej rekomendujemy osobiste testowanie oferowanych przez nas sosów - skala jest wskazówką i drogowskazem!

Wygląda ona następująco:

skala-ostrosci.png

A teraz, zajmiemy się szczegółowym objaśnianiem poszczególnych poziomów mocy:

1.png
sos łagodnysłodki, praktycznie znikomy poziom ostrości

 2.png     3(1).png

sos pikantny, wyczuwalna ostrość na przeciętnym poziomie

4.png     5(1).png

sos ostry, powoduje intensywne i długotrwałe uczucie pieczenia

6.png     7.png

sos ogniście ostry, dla odważnych i tych o mocnych żołądkach :)

8.png    

sos boleśnie ostry, dla koneserów i wielbicieli NAPRAWDĘ mocnych wrażeń

9.png      10.png

Sos Ekstremalny.

Polecamy zmrozić papier toaletowy. Ten sos nie bierze jeńców! (za to generuje sporo jęków...)

+ BONUS:

x.png

Wypalacz jelit!

Zniszczy wszystko na swojej drodze. Dla prawdziwych hardkorów! Zazwyczaj ten poziom skali zarezerowany jest dla ekstraktów lub sosów z dużą ilością takowego. Zalecamy daleko idącą ostrożność. Używasz na własne ryzyko!

 

...a co ze słynną Skalą ostrości Scoville'a?

Staramy się jej nie używać. Dlaczego? Gdyż nie jest to do końca miarodajne narzędzie.

Trzeba ją traktować bardzo z przymróżeniem oka, bo ma sporo ograniczeń i od dłuższego czasu większość branży ostrościowej stara się edukować swoich klientów, że cyferki i liczby niekoniecznie mają znaczenie, jeśli chodzi o palenie.

A czysto historycznie? Skala SHU to skala określająca ostrość danej potrawy – choć najczęściej ma zastosowanie w mierzeniu pikantności wszelakiego rodzaju papryk. Określa ona ilość kapsaicyny w produkcie. Czysta kapsaicyna ma około 15 000 000–16 000 000 SHU (SHU - to jednostki skali, od Scoville Hotness Unit), co oznacza że jej ekstrakt musi zostać rozcieńczony w stosunku 1:15 000 000, zanim przestanie być odczuwalna dla testującego.
Niestety, jak wspominaliśmy, Skala SHU ma bardzo poważne ograniczenia funkcjonalne. Nadaje się praktycznie wyłącznie do mierzenia ostrości papryk w proszku i ekstraktów.

Więcej o tym, dlaczego nie jest to najlepsza metoda określania mocy sosy dowiedziecie się tutaj -> KLIK 

Dla ciekawostki dodamy, że najostrzejsza papryka (na ten moment, dane z 2025 roku), Pepper X, ma, bagatelka, od 2 700 000 do 3 300 000 SHU (uprzedzając pytania - nie jest to podobno szczególnie smaczny gagatek, jak również skrajnie trudno dostępny).

Jeśli więc w praktyce, dany sos ma, powiedzmy, 1 000 jednostek SHU - oznacza to, że zawartą w nim ilość kapsaicyny trzeba rozcieńczyć w roztworze tysiąc razy, żeby pieczenie przestało być odczuwalne.

Dla porównania, oto przykładowe ostrości niektórych papryk [źródło - Wikipedia]

2 693 000 SHU - Pepper X

1 569 300 SHU - Carolina Reaper

1 643 700 SHU - Trinidad Scorpion Butch T

855 000 - 1 075 000 - Naga Jolokia

876 000 - 970 000 - Dorset Naga

100 000 - 350 000 - Piri Piri, Scotch Bonnet, Guntur chili, Habanero

50 000 - 100 000 - pieprz tajski, chili ptasie oko

2 500 - 8 000 - papryka jalapeno, papryka węgierska, tabasco

100 - 500 - papryka pepperoni, pimento



Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o skali SHU, zapraszamy do artykułów na naszym BLOGU:

Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?

O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?

logo-new(1).png